• Paikkatietohakemisto
  •  
  •  
  •  

Happamat sulfaattimaat 1:250 000
Acid sulfate soils 1:250 000

  • Finnish
  • English
  • All

1:250 000 happamien sulfaattimaiden aineisto sisältää vuodesta 2009 lähtien tuotettua aineistoa happamien sulfaattimaiden esiintymisestä ja ominaisuuksista Suomen rannikkoalueilta ja rannikkoalueiden valuma-alueilta karkeasti muinaisen Litorina-meren korkeimpaan rantatasoon saakka. Aineisto sisältää seuraavat tasot:

- Happamat sulfaattimaat 1:250 000 karttojen aluetasot

o Sulfaattimaiden esiintymisen todennäköisyys

o Karkearakeisten sulfaattimaiden esiintymisen todennäköisyys

- Happamat sulfaattimaat 1:250 000 karttojen tutkimuspisteet

- Happamat sulfaattimaat 1:250 000 karttojen kartoituspisteet

- Happamat sulfaattimaat 1:250 000 karttojen pistekortit

Aineiston avulla saadaan yleiskäsitys happamien sulfaattimaiden ominaisuuksista ja esiintymisalueista Suomessa. Sulfaattimaiden alueellinen esiintyminen esitetään kartalla aluemaisena tasona luokiteltuna neljään esiintymisen todennäköisyyttä kuvaavaan luokkaan: suuri, kohtalainen, pieni ja hyvin pieni. Näiden lisämääreenä esitetään tieto aluemaisena tasona siitä, mikäli hapan sulfaattimaa on karkeata maalajia, sillä näiden ominaisuudet poikkeavat merkittävästi tyypillisistä hienorakeisista sulfaattimaista. Kairauspisteiden (tutkimus- ja kartoituspisteet) havainto- ja analyysitiedot esitetään karttapohjalla aluetason päällä pistemäisenä aineistona sekä tutkimuspisteiden osalta pistekorttien muodossa. Tutkimuspisteiltä on enemmän näytteitä ja analyysitietoja kuin kartoituspisteiltä. Kartoitusaineistoa voidaan hyödyntää mm. maankäytön suunnittelussa sekä vesienhoidon suunnittelun ja toimenpideohjelmien laadinnassa ja toteutuksessa ympäristön suojelun ja maankäytön näkökulmien ja vaatimusten mukaisesti. Kartoitusmittakaava on 1:20 000 – 1:50 000. Havaintopistetiheys on keskimäärin 1-2 / 2 km² ja aluemaisen kuvion minimikoko on yleensä 6 ha. Maastokartoitusten yhteydessä on kerätty havaintoja maaperän maalajeista, kerrosjärjestyksestä, sulfidin esiintymisestä ja esiintymissyvyydestä sekä maan pH-arvoista. Kartoitussyvyys on kolme metriä. Laboratorioanalyyseihin kuuluvat muun muassa alkuainemääritykset ICP-OES-menetelmällä ja pH-inkubaatio. Aineisto julkaistaan Geologian tutkimuskeskuksen ”Happamat sulfaattimaat” -karttapalvelussa.

The data on acid sulfate soils in 1:250 000 scale contains material generated since 2009 on the existence and properties of sulfate soils on the Finnish coastal areas and their drainage basins roughly up to the highest shoreline of the ancient Litorina Sea. The data contains the following levels:

- Acid sulfate soils, 1:250 000 maps

o Probability of the existence of acid sulfate soils

o Probability of the existence of coarse-grained acid sulfate soils

- Acid sulfate soils, profile points on 1:250 000 maps

- Acid sulfate soils, survey points on 1:250 000 maps

- Acid sulfate soils, profile point fact sheets on 1:250 000 maps

The data gives a general outlook on the properties and occurrence of acid sulfate soils. The regional existence of sulfate soils is presented as a regional map plane using a four-tiered probability classification: high, moderate, low and very low. These classifications are complemented with regional planar data on whether the acid sulfate soil is coarse-grained, since its properties are significantly different from typical fine-grained sulfate soils. The drilling point (profile points and survey points) observations and analysis data are presented as point-like data on the map and as profile point fact sheets linked to points The survey data can be utilised, for example, in the planning and execution of land use and water management as required by environmental protection and land use. The survey scale is 1:20 000 – 1:50 000. The observation point density is 1–2 / 2 km² on average, and the minimum area of the region-like pattern is usually 6 hectares. The surveys collected data on the lithostratigraphy, existence of sulfide and the depth where found, and the soil pH values. The survey depth is three metres. The laboratory analyses included the determination of elements with the ICP-OES method and pH incubation. The data is published in GTK’s Acid Sulfate Soils map service.

Simple

Vaihtoehtoinen nimi

Happamien sulfaattimaiden yleiskartta

Date (Publication)
Date (Julkaisu)
2014-09-17
Edition

1.0

Unique resource identifier
http://paikkatiedot.fi/so/1000662
Presentation form
Esitysmuoto
digitalGeographicInfo
Digitaalinen paikkatieto
Käyttötarkoitus
Purpose

1:250 000 happamien sulfaattimaiden aineisto soveltuu käytettäväksi yleismittakaavaisessa maankäytön suunnittelussa, vesienhoidon suunnittelun ja toimenpideohjelmien laadinnassa ja toteutuksessa, sekä pintavesien tilan seurannassa ja happamoitumista ja metallikuormitusta ehkäisevässä työssä. Lisäksi aineistoa voidaan hyödyntää maa- ja metsätaloudessa, tieteellisessä ja soveltavassa tutkimuksessa sekä mm. pohdittaessa toimenpiteitä happamien sulfaattimaiden aiheuttamien haittojen vähentämiseksi ja ehkäisemiseksi. Kartta-aineiston (aluetasojen) käyttömittakaava on 1:100 000-1:250 000.

Aineisto ei sovellu yksityiskohtaisten, esimerkiksi tilakohtaisten suojelu / kunnostustoimenpiteiden määrittämiseen. Aineiston perusteella voidaan kohdentaa yksityiskohtaisempia tutkimuksia.


Happamien sulfaattimaiden yleiskartta-aineisto on suunniteltu käytettäväksi mittakaavassa 1:100 000-1:250 000 ja sen käytössä on otettava huomioon, että sulfidien esiintymistä kuvaavat tasot ovat yleistys tai tulkinta maastosta. Todellisuudessa yksittäiseen kuvioon voi maastossa sisältyä huomattavaakin vaihtelua johtuen muun muassa maalajien ja pohjavedenpinnantason vaihteluista.

Sulfidin olemassaolon ja esiintymissyvyyden todentamiseen on käytetty eri menetelmiä tai niiden yhdistelmiä: aistinvarainen määritys maastossa, näytteiden laboratorioanalyysit, maastossa mitattu pH sekä pH-inkubaatio. Aistinvarainen määritys on subjektiivinen ja käytettäessä jossain tapauksessa ainoana määritysmenetelmänä, on otettava huomioon virhelähteenä.

Happamien sulfaattimaiden yleiskartoitusaineistoa ei voida käyttää yksityiskohtaiseen tilakohtaiseen tarkasteluun eikä tilakohtaisten toimenpiteiden suunnittelussa. Aineistoa voidaan käyttää osoitetussa mittakaavassa apuvälineenä mm. vesienhoidon suunnittelussa ja maankäytön suunnittelussa sekä kohdentamaan mahdollisia tarkempia tutkimuksia ongelma-alueille.

The 1:250 000 scale data on acid sulfate soils is suitable for planning of land use on a general scale, planning and execution of water management and related action plans, monitoring of surface water condition and in the prevention of acidification and metal burden. Moreover, the data can be used in agriculture and forestry, scientific and applied research, and when considering actions that mitigate and prevent problems caused by acid sulfate soils. The scale of the maps (regional planes) is 1:100 000-1:250 000.

The data is unsuitable for determining detailed protection / remediation actions, for example, on a farm-specific level. However, the data can be used for finding targets for more detailed surveys.

Myötävaikuttaneet tahot

Åbo Akademi, Geologian ja mineralogian laitos

Myötävaikuttaneet tahot

Helsingin Yliopisto, Elintarvike- ja ympäristötieteiden laitos

Status
Status
Completed
Valmis
Owner
Omistaja
  Geologian tutkimuskeskusGeological Survey of Finland
PL 96 (Vuorimiehentie 5) , Espoo , 02150 , Suomi
0295030000
0295032901
Maintenance and update frequency
Ylläpidon tiheys
As needed
Tarvittaessa
Place
Paikka
  • Suomi

    Finland

Geosanasto

Geosanasto

  • Kvartääri

    Quaternary

  • Holoseeni

    Holocene

Theme
Teema
  • Ympäristövaikutukset

    Environmental effects

  • Maaperä

    Soils

  • Sedimentit

    Sediments

  • Lieju

    Gyttja

  • Savi

    Clay

  • Hiesu

    Silt

  • Hieta

    Fine sand

  • Turve

    Peat

  • Sulfidi

    Sulfides

  • Happamuus

    pH

GEMET - INSPIRE themes, version 1.0

  • Geologia

    Geology

Paikkatietohakemiston asiasanasto

  • avoindata.fi

    avoindata.fi

  • Ei-Inspire

    Not-Inspire

Use constraints
Käyttörajoitteet
Other restrictions
Muut rajoitteet
Muut rajoitteet
Other constraints
Nimeä 4.0 Kansainvälinen (CC BY 4.0)
Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
Access constraints
Saantirajoitteet
Other restrictions
Muut rajoitteet
Muut rajoitteet
Other constraints
julkista saatavuutta ei ole rajoitettu
no limitations to public access
Spatial representation type
Sijaintitiedon esitystapa
Vector
Vektori
Denominator
Mittakaavan nimittäjä
250000
Metadata language
Metatiedon kieli
Finnish
Character set
Merkistö
8859 Part 15
8859 Part 15
Topic category
Aiheluokka
  • Geoscientific information
    Geotieteet
N
S
E
W
thumbnail


Reference system identifier
Vertausjärjestelmän tunniste
EPSG / ETRS89 / ETRS-TM35FIN (EPSG:3067) / 7.4
Topology level
Topologian taso
Geometry only
Pelkkä geometria
Distribution format
Jakeluformaatti
  • ESRI file gdb ( 10.1 )

OnLine resource
Online-lähteen tiedot
http://hakku.gtk.fi/fi/locations/search?location_id=68 ( WWW:LINK-1.0-http--link )
OnLine resource
Online-lähteen tiedot
Happamat sulfaattimaat ( WWW:LINK-1.0-http--link )
Hierarchy level
Raportoinnin laajuuden hierarkiataso
Dataset
Tietoaineisto

Conformance result
Vaatimuksenmukaisuus

Date (Publication)
Date (Julkaisu)
2013-12-10
Selitys

Ei sääntöjen mukainen.

Pass
Sääntöjenmukaisuusaste
No

Conformance result
Vaatimuksenmukaisuus

Date (Publication)
Date (Julkaisu)
2010-12-08
Selitys

Aineisto ei ole INSPIRE-tietotuotemäärittelyn mukainen

Pass
Sääntöjenmukaisuusaste
No
Kuvaus aineiston historiasta
Statement

Happamien sulfaattimaiden yleiskartoituksen tausta-aineistona on käytetty Geologian tutkimuskeskuksen maaperäkarttoja (1:20 000 ja 1:200 000), GTK:n lentogeofysikaalista aineistoa, GTK:n turvetutkimusten tietoja sekä Maanmittauslaitoksen maastotietokantaa ja korkeusaineistoja. Tuotteiden primääriaineistona käytetään maastokartoituksen kenttähavaintoja ja laboratorioanalyysien tuloksia. Kartoitettava alue (Litorina-rajan alapuolinen rannikkoalue) kartoitetaan valuma-aluekohtaisesti (pääjako ja rannikkoalueet). Tuotetut aineistot myös julkaistaan valuma-alueittain. Karttapalvelun tuote käsittää koko Litorina-rajan alapuolisen rannikkoalueen kattavan yhtenäisen saumattoman tason.

Happamien sulfaattimaiden kartoituksen vaiheet ovat: (1) esiselvitys, jossa kootaan tutkimusaineisto sekä tehdään kartoitussuunnitelma (2) varsinainen maastokartoitus (3) laboratorioanalyysit ja inkubaatio sekä (4) kartoitusaineiston käsittely ja viimeistely sekä (5) karttatuotteiden (esiintymisen todennäköisyyttä kuvaavat kartat, karkearakeiset sulfaattimaat, luokitellut havaintopisteet ja pistekortit) laadinta tutkimusaineiston perusteella.

Maastokartoitukseen kuuluvat maaperän kairausprofiilien (tutkimus- ja kartoituspisteet) kuvaus 3 m syvyyteen maanpinnasta, maaperänäytteiden otto ja pH-mittaukset. Maastohavainnot tehdään suurimmalta osin tieverkoston läheisyydestä. Havaintopistetiheys on keskimäärin 1-2 / 2 km².

Maastossa otetuista näytteistä osa valitaan lähetettäväksi tarkempiin laboratorioanalyyseihin monialkuainemäärityksiä sekä mahdollisia rakeisuus- ja humusmäärityksiä varten. Analysoitavat näytteet valitaan siten, että ne edustavat tutkimusaluetta sekä eri litologioita mahdollisimman kattavasti ja tukevat karttojen laadintaa. Kaikista näytteistä mitataan myös pH 9-19 viikon hapetusjakson jälkeen (inkubaatio).

Happamien sulfaattimaiden esiintymisen todennäköisyyttä sekä karkearakeisten sulfaattimaiden esiintymistä kuvaavat aluemuotoiset kartat digitoidaan ArcMap -ohjelmistolla. Kuvion minimikoko on noin 6 ha. Lähdeaineistona kartanpiirrossa käytetään seuraavia aineistoja:

- Maastohavainnot ja laboratorioanalyysien tulokset (primääriaineisto)

- Maaperäkartat 1:20 000 ja 1:200 000 (GTK)

- Turvekartoitusaineisto (GTK)

- Matalalentogeofysiikka (GTK)

o Sähkönjohtavuuden imaginäärikomponentti (3 kHz)

o Sähkönjohtavuuden reaalikomponentti (3 kHz)

o Sähkönjohtavuuden näennäinen ominaisvastus (3 kHz)

- Maanmittauslaitoksen maastotietokanta

- Maanmittauslaitoksen laserkeilausaineisto

1: 250 000 mittakaavaisessa kartassa esiintymistodennäköisyyteen perustuvia luokkia on neljä: suuri, kohtalainen, pieni, hyvin pieni. Karkearakeisten sulfaattimaiden esiintyminen kuvataan tasona sulfaattimaiden esiintymisentodennäköisyyttä kuvaavan tason päällä. Tasojen yhdistelmä kertoo sulfaattimaiden esiintymistodennäköisyyden ja tiedon siitä, mikäli alueella on tulkittu esiintyvän karkearakeisia sulfaattimaita. Tasojen oikeellisuuden ja yhdenmukaisuuden tarkistaa vastuussa oleva geologi.

Kairauspisteiden attribuuttien ja laboratorioanalyysien tulosten perusteella tutkimus- ja kartoituspisteet luokitellaan sulfidikerroksen esiintymissyvyyden perusteella. Tutkimuspisteiden osalta aineistosta koostetaan pisteille kohdennettavat pistekortit. Pistekorteilla esitetään muun muassa maaperän litostratigrafia ja laboratorioanalyysien tulokset.

Karttatuotannon lopputuotteena ovat koordinaatistoon sidotut sulfidisedimenttien alueellista esiintymisen todennäköisyyttä kuvaavat polygonitasot sekä ominaisuuksia kuvaavat tutkimus- ja kartoituspisteet ja pistekortit. Kartoituksen aikana kerätty aineisto tallennetaan GTK:n geotietojärjestelmään (GTJ).

Happamien sulfaattimaiden 1:250 000 aineistot julkaistaan GTK:n karttapalvelussa. Palvelussa esitetään sulfaattimaiden esiintymistodennäköisyyttä kuvaavat polygonit, edellisten lisämääreenä karkearakeisten sulfaattimaiden esiintymistä kuvaavat polygonit, tutkimus- ja kartoituspisteet luokiteltuna sulfidikerroksen esiintymissyvyyden mukaan sekä tutkimuspisteiden pistekortit. Kuvauksen mukainen kartoitus ja kartoitusmenetelmien kehitys on alkanut GTK:ssa vuonna 2010 CATERMASS Life+ hankkeen (2010-2012) myötä.

The background material for the general survey of acid sulfate soils were the GTK soil maps (1:20 000 and 1:200 000), geophysical data from GTK’s airborne surveys, data from GTK’s peat investigations and the terrain database and elevation data of the National Land Survey of Finland. The primary data of the products are the field observations of the field survey and the laboratory analysis results. The surveyed area (the coastal area below the ancient Litorina shore) is surveyed by drainage basin (main division and coastal areas). The final product will consist of a uniform plane covering the entire coastal area below the ancient Litorina shore.

The acid sulfate soil survey consists of the following steps: (1) preliminary research where the survey material is collected and the survey plan is created (2) actual survey on the field (3) laboratory analyses and incubation and (4) processing and finalising the survey data (5) creation of map products (maps indicating the probability of existence, coarse-grained acid sulfate soils, classified observation points and profile point fact sheets) based on the survey data.

The field survey consists of the description of soil boring profiles (profile and survey points) down to 3 metres from the ground surface, collection of soil samples and pH measurements. Most of the field surveys are carried out in the vicinity of the road network. The observation point density is 1-2 / 2 km² on average.

Some samples collected in the field are sent to a laboratory for a more detailed analysis of multiple elements and possibly grain size distribution and humus content analysis. The samples to be analysed are chosen to represent the surveyed area and various lithologies as well as possible and thus support the creation of maps. The pH of all samples is also measured after an oxidation period (incubation) of 9-19 weeks.

Area maps on the probability of the existence of acid sulfate soils and the existence of coarse-grained acid sulfate soils are digitised using ArcMap software. The minimum area of a pattern is approximately 6 hectares. The maps are drawn using the following source materials:

- Field observations and laboratory analysis results (primary material)

- Soil maps, scale 1:20 000 and 1:200 000 (GTK)

- Peat survey data (GTK)

- Low-altitude airborne geophysics (GTK)

o Imaginary component of electrical conductivity (3 kHz)

o Real component of electrical conductivity (3 kHz)

o Apparent characteristic resistivity of electrical conductivity (3 kHz)

- Terrain database of the National Land Survey of Finland.

- Laser scanning data of the National Land Survey of Finland.

The 1:250 000 scale map contains four probability classes: high, moderate, low, very low. The existence of coarse-grained sulfate soils is described as a plane above the plane describing the probability of sulfate soil existence. A combination of these planes indicates the probability of sulfate soils and whether the area is interpreted to host coarse-grained sulfate soils. The correctness and uniformity of the planes is verified by the geologist in charge.

Profile points and survey points are classified according to boring point attributes and laboratory analysis resultsand the material is used to create a fact sheet for each profile point. The fact sheets present the lithostratigraphy and laboratory analysis results, among other things.

The final product of the map production are polygonal planes tied to a coordinate system and depicting the regional probability of the occurrence of sulfide sediments, and the profile and survey points and fact sheets describing the soil properties. Data collected during the survey is stored in the GTK geoinformation system (GTJ).

The 1:250 000 data of acid sulfate soils are published in the GTK map service. The service presents the polygons depicting the probability of the occurrence of sulfate soils, complemented with polygons depicting the occurrence of coarse-grained sulfate soils, profile and survey points classified by the depth of occurrence of the sulfide layer and the fact sheets of the profile points. The survey and development of survey methods was started at GTK in 2010 along with the CATERMASS Life+ programme (2010-2012).

Description
Description

Happamien sulfaattimaiden kartoituksen vaiheet ovat: (1) esiselvitys, jossa kootaan tutkimusaineisto sekä tehdään kartoitussuunnitelma (2) varsinainen maastokartoitus (3) laboratorioanalyysit ja inkubaatio sekä (4) kartoitusaineiston käsittely ja viimeistely sekä (5) karttatuotteiden (esiintymisen todennäköisyyttä kuvaavat kartat, karkearakeiset sulfaattimaat, luokitellut havaintopisteet ja pistekortit) laadinta tutkimusaineiston perusteella.

Maastokartoitukseen kuuluvat maaperän kairausprofiilien (tutkimus- ja kartoituspisteet) kuvaus 3 m syvyyteen maanpinnasta, maaperänäytteiden otto ja pH-mittaukset. Maastohavainnot tehdään suurimmalta osin tieverkoston läheisyydestä. Havaintopistetiheys on keskimäärin 1-2 / 2 km².

Maastossa otetuista näytteistä osa valitaan lähetettäväksi tarkempiin laboratorioanalyyseihin monialkuainemäärityksiä sekä mahdollisia rakeisuus- ja humusmäärityksiä varten. Analysoitavat näytteet valitaan siten, että ne edustavat tutkimusaluetta sekä eri litologioita mahdollisimman kattavasti ja tukevat karttojen laadintaa. Kaikista näytteistä mitataan myös pH 9-19 viikon hapetusjakson jälkeen (inkubaatio).

Happamien sulfaattimaiden esiintymisen todennäköisyyttä sekä karkearakeisten sulfaattimaiden esiintymistä kuvaavat aluemuotoiset kartat digitoidaan ArcMap -ohjelmistolla. Kuvion minimikoko on noin 6 ha. Lähdeaineistona kartanpiirrossa käytetään seuraavia aineistoja:

- Maastohavainnot ja laboratorioanalyysien tulokset (primääriaineisto)

- Maaperäkartat 1:20 000 ja 1:200 000 (GTK)

- Turvekartoitusaineisto (GTK)

- Matalalentogeofysiikka (GTK)

o Sähkönjohtavuuden imaginäärikomponentti (3 kHz)

o Sähkönjohtavuuden reaalikomponentti (3 kHz)

o Sähkönjohtavuuden näennäinen ominaisvastus (3 kHz)

- Maanmittauslaitoksen maastotietokanta

- Maanmittauslaitoksen laserkeilausaineisto

1: 250 000 mittakaavaisessa kartassa esiintymistodennäköisyyteen perustuvia luokkia on neljä: suuri, kohtalainen, pieni, hyvin pieni. Karkearakeisten sulfaattimaiden esiintyminen kuvataan tasona sulfaattimaiden esiintymisentodennäköisyyttä kuvaavan tason päällä. Tasojen yhdistelmä kertoo sulfaattimaiden esiintymistodennäköisyyden ja tiedon siitä, mikäli alueella on tulkittu esiintyvän karkearakeisia sulfaattimaita. Tasojen oikeellisuuden ja yhdenmukaisuuden tarkistaa vastuussa oleva geologi.

Kairauspisteiden attribuuttien ja laboratorioanalyysien tulosten perusteella tutkimus- ja kartoituspisteet luokitellaan sulfidikerroksen esiintymissyvyyden perusteella. Tutkimuspisteiden osalta aineistosta koostetaan pisteille kohdennettavat pistekortit. Pistekorteilla esitetään muun muassa maaperän litostratigrafia ja laboratorioanalyysien tulokset.

Karttatuotannon lopputuotteena ovat koordinaatistoon sidotut sulfidisedimenttien alueellista esiintymisen todennäköisyyttä kuvaavat polygonitasot sekä ominaisuuksia kuvaavat tutkimus- ja kartoituspisteet ja pistekortit. Kartoituksen aikana kerätty aineisto tallennetaan GTK:n geotietojärjestelmään (GTJ).

Happamien sulfaattimaiden 1:250 000 aineistot julkaistaan GTK:n karttapalvelussa. Palvelussa esitetään sulfaattimaiden esiintymistodennäköisyyttä kuvaavat polygonit, edellisten lisämääreenä karkearakeisten sulfaattimaiden esiintymistä kuvaavat polygonit, tutkimus- ja kartoituspisteet luokiteltuna sulfidikerroksen esiintymissyvyyden mukaan sekä tutkimuspisteiden pistekortit. Kuvauksen mukainen kartoitus ja kartoitusmenetelmien kehitys on alkanut GTK:ssa vuonna 2010 CATERMASS Life+ hankkeen (2010-2012) myötä.

Happamien sulfaattimaiden yleiskartoituksessa ja kartan piirrossa käytetään ArcGIS 10.1. -paikkatieto-ohjelmistoa sekä GTK:n siihen tuottamia lisäosia (MAAPELI). Tutkimuspisteiden pistekorttien valmistuksessa käytetään seuraavia ohjelmistoja: MS Excel, Strater3 / SedLog, CorelDRAW ja MS Office Publisher. Maastohavaintojen tallentamisessa käytetään GPS-laitetta.

The acid sulfate soil survey consists of the following steps: (1) preliminary research where the survey material is collected and the survey plan is created (2) actual survey on the field (3) laboratory analyses and incubation and (4) processing and finalising the survey data (5) creation of map products (maps indicating the probability of existence, coarse-grained acid sulfate soils, classified observation points and profile point fact sheets) based on the survey data.

The field survey consists of the description of soil boring profiles (profile and survey points) down to 3 metres from the ground surface, collection of soil samples and pH measurements. Most of the field surveys are carried out in the vicinity of the road network. The observation point density is 1-2 / 2 km² on average.

Some samples collected in the field are sent to a laboratory for a more detailed analysis of multiple elements and possibly grain size distribution and humus content analysis. The samples to be analysed are chosen to represent the surveyed area and various lithologies as well as possible and thus support the creation of maps. The pH of all samples is also measured after an oxidation period (incubation) of 9-19 weeks.

Area maps on the probability of the existence of acid sulfate soils and the existence of coarse-grained acid sulfate soils are digitised using ArcMap software. The minimum area of a pattern is approximately 6 hectares. The maps are drawn using the following source materials:

- Field observations and laboratory analysis results (primary material)

- Soil maps, scale 1:20 000 and 1:200 000 (GTK)

- Peat survey data (GTK)

- Low-altitude airborne geophysics (GTK)

o Imaginary component of electrical conductivity (3 kHz)

o Real component of electrical conductivity (3 kHz)

o Apparent characteristic resistivity of electrical conductivity (3 kHz)

- Terrain database of the National Land Survey of Finland.

- Laser scanning data of the National Land Survey of Finland.

The 1:250 000 scale map contains four probability classes: high, moderate, low, very low. The existence of coarse-grained sulfate soils is described as a plane above the plane describing the probability of sulfate soil existence. A combination of these planes indicates the probability of sulfate soils and whether the area is interpreted to host coarse-grained sulfate soils. The correctness and uniformity of the planes is verified by the geologist in charge.

Profile points and survey points are classified according to boring point attributes and laboratory analysis resultsand the material is used to create a fact sheet for each profile point. The fact sheets present the lithostratigraphy and laboratory analysis results, among other things.

The final product of the map production are polygonal planes tied to a coordinate system and depicting the regional probability of the occurrence of sulfide sediments, and the profile and survey points and fact sheets describing the soil properties. Data collected during the survey is stored in the GTK geoinformation system (GTJ).

The 1:250 000 data of acid sulfate soils are published in the GTK map service. The service presents the polygons depicting the probability of the occurrence of sulfate soils, complemented with polygons depicting the occurrence of coarse-grained sulfate soils, profile and survey points classified by the depth of occurrence of the sulfide layer and the fact sheets of the profile points. The survey and development of survey methods was started at GTK in 2010 along with the CATERMASS Life+ programme (2010-2012).

The general survey and map drawing of acid sulfate soils used ArcGIS GIS software and GTK’s plugins (MAAPELI). The point cards of the survey points were made with the following software: MS Excel, Strater3 / SedLog, CorelDRAW and MS Office Publisher. The field observations are stored using a GPS device.

Description
Description

Happamien sulfaattimaiden yleiskartoituksen tausta-aineistona on käytetty Geologian tutkimuskeskuksen maaperäkarttoja (1:20 000 ja 1:200 000), GTK:n lentogeofysikaalista aineistoa, GTK:n turvetutkimusten tietoja sekä Maanmittauslaitoksen maastotietokantaa ja korkeusaineistoja. Tuotteiden primääriaineistona käytetään maastokartoituksen kenttähavaintoja ja laboratorioanalyysien tuloksia. Kartoitettava alue (Litorina-rajan alapuolinen rannikkoalue) kartoitetaan valuma-aluekohtaisesti (pääjako ja rannikkoalueet). Tuotetut aineistot myös julkaistaan valuma-alueittain. Karttapalvelun tuote käsittää koko Litorina-rajan alapuolisen rannikkoalueen kattavan yhtenäisen saumattoman tason.

The background material for the general survey of acid sulfate soils were the GTK soil maps (1:20 000 and 1:200 000), geophysical data from GTK’s airborne surveys, data from GTK’s peat investigations and the terrain database and elevation data of the National Land Survey of Finland. The primary data of the products are the field observations of the field survey and the laboratory analysis results. The surveyed area (the coastal area below the ancient Litorina shore) is surveyed by drainage basin (main division and coastal areas). The final product will consist of a uniform plane covering the entire coastal area below the ancient Litorina shore.

File identifier
Tiedostotunniste
a35864db-7cf6-4f30-bf82-b1a52825dc6c XML
Metadata language
Metatiedon kieli
Finnish
Character set
Merkistö
8859 Part 15
8859 Part 15
Hierarchy level
Resurssin tyyppi
Dataset
Tietoaineisto
Hierarchy level name

Happamat sulfaattimaat 1:250 000

Date stamp
Metatiedon päiväys
2024-02-15T14:56:09
Point of contact
Yhteystaho
  Geologian tutkimuskeskusGeological Survey of Finland
PL 96 (Vuorimiehentie 5)PL 96 (Vuorimiehentie 5) , Espoo , 02150 , Suomi
0295030000
0295032901
 
 

Overviews

overview

Spatial extent

N
S
E
W
thumbnail


Keywords

Happamuus
pH
Hiesu
Silt
Hieta
Fine sand
Lieju
Gyttja
Maaperä
Soils
Savi
Clay
Sedimentit
Sediments
Sulfidi
Sulfides
Turve
Peat
Ympäristövaikutukset
Environmental effects

GEMET - INSPIRE themes, version 1.0
Geologia
Geology

Paikkatietohakemiston asiasanasto
Ei-Inspire
Not-Inspire
avoindata.fi
avoindata.fi

Provided by

logo
Access to the portal
Read here the full details and access to the data.

Associated resources

Not available


  •  
  •  
  •